hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A 3,6 millió forint feletti készpénzelfogadást engedélyhez kötik

  • adozona.hu

Az új pénzmosási irányelvek magyar jogba történő átültetése miatt lépett hatályba 2007. december 15-től a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, amely minden olyan kereskedőre kiterjed, aki árukereskedelmi tevékenysége során 3 millió 600 ezer forintot elérő vagy meghaladó összegű kifizetést fogad el. Ilyen készpénzes ügyletek lebonyolítását március 15-től törvényben előírt kötelezettségek kötik - figyelmeztet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

A törvény értelmében a 3 millió 600 ezer forintot elérő vagy meghaladó készpénzkifizetéseket március 15-ét követően a kereskedők csak akkor fogadhatnak el a vásárlóktól, ha vállalják egy pénzmosás elleni rendszer felállítását és működtetését. Ennek keretében vállalniuk kell a pénzmosás megelőzésére vonatkozó belső szabályzat elkészítését, amelyet a kereskedelmi hatósághoz is be kell nyújtaniuk, meg kell szervezniük az alkalmazottak ilyen irányú oktatását, és ki kell jelölniük a cégnél az ORFK-val való kapcsolattartásra jogosult tisztségviselőt.

A kereskedelmi hatóság a kereskedő által benyújtott szabályzat elfogadásával egyidejűleg a céget nyilvántartásba is veszi. Enélkül a regisztráció nélkül egyik kereskedő sem fogadhat el 3 millió 600 ezer forintot elérő vagy azt meghaladó összegű készpénzfizetést – figyelmeztet a PwC hírlevele.

Ennek fényében a vállalkozásoknak érdemes felülvizsgálniuk, hogy milyen gyakori az ilyen értékhatár feletti készpénzfizetés, és átgondolni, érdemes-e vállalniuk a rendszer felállítását és a kötelezettségeket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szállítói tartozás átvállalása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink