hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet az APEH a felszámolási eljárás során? I.

  • dr. Marosi Andrea

Az adóhatóság a felszámolási eljárás során egyszerre lehet hitelező, illetve közhatalommal bíró szervezet, amelynek hatósági jogkörei vannak. Ez az ellentmondás sok furcsasághoz vezet a felszámolás során.

A felszámolási eljárás bíróság előtti kezdeményezése és az indítvány visszavonása az elsőfokú adóhatóság hatásköre, amely ebben az esetben hitelezőként jár el. Ám a felszámolási eljárás kezdeményezése előtt - minden esetben - meg kell próbálnia végrehajtással behajtani a tartozást. A felszámolási eljárás megindítását kérő indítvány tehát csak akkor nyújtható be, ha a végrehajtás részben vagy egészében eredménytelen maradt, és a (fennmaradt) követelés végrehajtás útján nem szedhető már be.

A fizetésképtelenség miatt indított felszámolási indítvány benyújtása előtt az adóst - az alaki és tartalmi követelményeknek megfelelően - írásban kell felszólítani a tartozás kiegyenlítésére. Eredménytelen végrehajtás esetén azonban ezt nem kell megtennie az adóhatóságnak. Amennyiben a tartozásról jogerős határozat született és azt az adós bíróságon megtámadta, akkor fizetésképtelenségi okra nem lehet hivatkozni. Az adós ugyanis a bevallott, de meg nem fizetett tartozást - az önadózás elvéből következően - nem vitathatja.

A felszámolásra vonatkozó kérelmet az adóhatóság az adós székhelye szerint illetékes megyei (fővárosi) bírósághoz nyújtja be. A kérelemhez az adóhatóságnak csatolni kell az abban felsorolt - a fizetésképtelenségi okokat bizonyító - okiratokat, különös tekintettel az adós folyószámla-kivonatára, valamint a végrehajtás eredménytelenségét igazoló végrehajtási iratok másolatát. A bíróság a felszámolási kérelmet mellékelve szólítja fel az adóst, hogy elfogadja-e az abban foglaltakat, vitatja-e, illetve kíván-e a tartozásra haladékot kérni. A kérelemből az is kiderül, hogy milyen adónemben és mennyivel tartozik az adózó a költségvetésnek.

Vitatni a tartozás összegét és jogcímét lehet, például amikor a már elévült tartozásokat is követelésként érvényesítené az adóhatóság. Érdemes tehát a kérelmet alaposan áttanulmányozni. Rendkívüli jelentősége van annak, hogy időben reagáljon az adózó, mert ha nem teszi, akkor kétszeri kézbesítés után a bíróság vélelmezi, hogy elfogadja a felszámolási kérelemben foglaltakat, és ezt követően elrendeli a felszámolást. Amennyiben az adós vitatja a tartozás jogcímét vagy összegszerűségét, bírósági tárgyaláson mutathatja be bizonyítékait. Érdemes a tárgyalásig pénzforgalmi egyeztetést kérnie az adóhatóságtól, hogy pontos adatokkal szolgálhasson a tárgyaláson.

A felszámolási eljárás iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg vagy azt követően a felszámolás kezdő időpontjáig a hitelező (az adóhatóság) kezdeményezheti, hogy a bíróság ideiglenes vagyonfelügyelőt rendeljen ki az adós mellé. Tekintettel arra, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelő díját meg kell előlegezni, az adóhatóság ezzel a lehetőséggel csak kivételesen esetben él. A felszámolási eljárás kezdő időpontja az a nap, amikor a felszámolási indítvány a bírósághoz megérkezik.

Felszámolási megállapodás
Szüneteltetést is lehet kérni a felszámolási eljárásban. Amennyiben a tartozás rendezésére fizetési átütemezést vagy haladékot kér az adós, illetve fizetési megállapodást ajánl, akkor a felszámolási eljárás szüneteltetése mellett az adóhatóság a tartozás rendezésére megállapodást köthet.

A megállapodás megkötése során az adóhatóságnak figyelembe kell vennie, hogy az átütemezés időtartama lehetőleg ne legyen hosszabb a szünetelésének idejénél. Amennyiben erre az időre a tartozás megfizetését vállalni nem tudja az adós, akkor az adóhatóság megteheti, hogy hosszabb futamidejű átütemezést kínál, de ebben az esetben - a megállapodás szerinti teljesítés esetén - a szünetelési határidő lejárta után a felszámolási indítványt az adóhatóságnak vissza kell vonnia.

Felszámolási megállapodás esetén tőketartozás elengedésére nem kerülhet sor. 

[[ Oldaltörés: Lehet-e egyezséget kötni felszámolási eljárás alatt? ]]
A felszámolás elrendelése és jogkövetkezményei

Amennyiben a bíróság az adós fizetésképtelenségét megállapítja, végzéssel elrendeli a felszámolást, a végzés jogerőre emelkedését követően intézkedik, s ezt a Cégközlönyben közzéteszik. A felszámolás kezdő időpontja a felszámolást elrendelő jogerős bírósági végzés közzétételének napja. A felszámolás kezdő időpontjától az adóssal szemben végrehajtási eljárás nem folytatható. A folyamatban levő végrehajtási eljárásokat mind az adóhatóságnak, mind a bírósági végrehajtónak meg kell szüntetnie, a felszámolót erről értesítenie kell.

A lefoglalt vagyontárgyakat az adóhatóság átadja a felszámolónak, illetve ha ezek az adósnál maradtak, akkor ezt a felszámolóval közli. Ekkor az adós lefoglalt ingóságait és ingatlanait - a foglalás hatálya alatt (vagyis amikortól elkezdődött a végrehajtás, de a felszámolás még nem) - adja át az adóhatóságnak.

Az adóhatóság a végrehajtási eljárás során az adós követeléseit lefoglalhatja. Ez azt jelenti, hogy az adósnak lehet követelése másfelé is: akár egy értékpapír összege és hozama valamely brókercégnél. Az értékpapír lejártakor a brókertársaság köteles az értékpapír ellenértékét a hozammal együtt kifizetni. Amennyiben az adóhatóság ezt mint követelést lefoglalta, a brókercég elismerte, hogy valóban van az adósnak nála értékpapírja, s arra szerződést kötöttek, akkor lejáratkor nem az adósnak, hanem egyenesen az adóhatóságnak köteles fizetni a brókercég. Viszont, ha időközben az adós társaság ellen felszámolást indítottak, akkor ezt a követelés-lefoglalást az adóhatóság feloldja a végrehajtás alól, mivel maga a végrehajtás a törvény erejénél fogva a felszámolás beálltával megszűnik. Másrészről, nem a követelés lesz a felszámolói vagyon tárgya, hanem az értékpapír.

A felszámolás kezdetétől az adós gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot csak a felszámoló tehet: az adós törvényes képviselője ettől az időponttól a felszámoló. A felszámolás alatt az adózót terhelő adókötelezettségeket a felszámoló köteles teljesíteni, és gyakorolja az őt megillető jogokat.

Egyezségre is van mód a felszámolási eljárás során. Az adós és a hitelezők között a felszámolási eljárásban a hitelezői igények bejelentésére rendelkezésre álló 40 nap eltelte és a felszámolási zárómérleg benyújtása közötti időszakban bármikor van erre mód. Az egyezségséget az adós gazdálkodó szervezet kezdeményezheti (tehát nem a felszámoló) a bíróságnál, nevében a cég legfelsőbb szerve által meghatalmazott személy jár el.

Az egyezségkötés feltétele, hogy az adós cég egyezségi javaslatot tegyen, kiegészítve azt a fizetőképesség helyreállításáról szóló programmal. Az egyezség fontos eleme, hogy valamennyi hitelezői csoportban meg kell állapodni a tartozások rendezésének módjában - ez lehet például átütemezés vagy elengedés.

Az egyezségi tárgyalások során az adóhatóságnak különös figyelmet kell fordítania arra, hogy a vele azonos hitelezői kategóriában lévőkkel szemben - az igény-kielégítés mértéke és módja tekintetében - hátrányos helyzetbe ne kerüljön. Kényszeregyezség esetén azonban az egyezség hatálya az adóhatóságra is kihat.

Az adóhatóság az egyezségkötés során - az eset összes körülményeinek mérlegelésével - dönt az elengedés mértékéről, illetve az átütemezés futamidejéről. Egy éven túli átütemezésre, illetőleg a tőketartozás mérséklésére azonban csak kivételesen indokolt esetben kerülhet sor.

A felszámoló az egyezségkötés napjával felszámolási zárómérleget, bevétel-költség kimutatást és záró adóbevallást készít.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink