hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyilvános az új áfatörvény tervezete

  • MTI

A Pénzügyminisztérium (PM) honlapján már olvasható a vadonatúj áfatörvény tervezete, amely nagyrészt megfelel az eddig már kiszivárgottaknak, kivéve a lakóingatlan és a telek áfáját, amelynek megoldása eltér az eddig ismert elképzelésektől. Eddig nem ismert részlet még a befektetési aranyra vonatkozó külön szabályozás.

A tervezetet még nem tárgyalta a kormány, az érdekegyeztető partnerekhez viszont már eljuttatta azt a PM a tervezetet. A tervezet szerint mégsem vezetnék be a magánszemélyekre is a telek és ingatlan áfa-kötelezettségét, de ha egy nem adóalany (áfaalany) személy sorozat jelleggel épületet, építményrészt és ezekhez tartozó telekrészt, vagy pedig - szintén sorozat jelleggel - építési telket értékesít, akkor áfaalannyá válik. Az áfaalanyiság azt jelenti, hogy forgalmi adót kell fizetnie.


Ennek azonban feltételei vannak. Épület (lakás) értékesítésekor egyik feltétel az, hogy értékesítéskor a használatbavételre még nem került sor (e megfogalmazás mögött nyílván a használatbavételi engedély hiánya áll). A másik feltétel, hogy a használatbavételi engedély kiadása és az értékesítés között nem telt el még 2 év. E két feltétel közül az egyiknek kell fennállnia az adófizetéshez. Így a 2 évnél idősebb lakások áfamentesek maradnak.


A sorozat jellegű értékesítés pedig azt jelenti, hogy a magánszemély két naptári éven belül 4 vagy több lakást, és/vagy építési telket értékesít (tehát a lakás és a telek értékesítés darabszáma összeadandó), valamint a rá következő 3 évben további lakást vagy telket értékesít. Így ha a két éven belüli 4 értékesítésnél megáll, és a következő 3 évben nem ad el ilyet, akkor mentesül az áfafizetés alól.


A sorozat jelleg másik meghatározása szerint akkor kell áfát fizetni, ha a két naptári éven belüli lakás és telek értékesítés vételára meghaladja a 15 millió forintot és az eladó a következő 3 éven belül további telket vagy lakást értékesít. (A két meghatározásban foglaltak vagylagosak.) A számla kibocsátási szabályok szerint az áfakötelesen ingatlant értékesítő magánszemélynek számlát kell kibocsátania. 


Az új áfatörvény módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt is. Ebbe került be az az új szabály, amely szerint a szóban forgó esetben - amikor magánszemély lesz áfaalany - az APEH veti ki az adót. Ez pedig úgy történik, hogy az illetékkiszabással együtt, határozatban közli a fizetendő áfa összegét.


Másik újdonság az áfatörvényben a befektetési arany adózása. Befektetési arany a 995 ezrelék finomságú, 1 grammnál nehezebb arany rúd, vagy lemez, illetve a legalább 900 ezrelék finomságú, 1800 után vert arany pénzérme, feltéve, hogy a piaci ára legalább 80 százalékkal meghaladja az aranytartalom szerinti árát. Az ilyen arany adás-vétele áfamentes. Aki ilyen aranyt állít elő, vagy más aranyat befektetési arannyá alakít át, dönthet úgy, hogy belép az áfakörbe. Ilyenkor 20 százalék áfát kell fizetnie, és 5 évig nem léphet ki abból.


A kedvezményes - 5 százalékos - áfakulcsot tartalmazó táblázat egy kivétellel változatlan: kimaradt belőle a steril műtéti izoláló szett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink