hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milliárdos áfacsalás Egerben

  • MTI

Több mint 1,1 milliárd forint értékű áfacsalással gyanúsítja a vám- és pénzügyőrség egy egri, számítógép-alkatrészeket forgalmazó cég tulajdonosait - közölte hétfőn a nyomozást felügyelő Heves Megyei Főügyészség szóvivője.

Az Egri Ászok Kft. a gyanú szerint fiktív számlák alapján, illetve meg nem valósult export után igényelt vissza 2005-ben és 2006-ban, összesen egymilliárd 155 millió forintnyi áfát - közölte Konkoly Thege László.

A cég ügyvezetőjét, illetve kereskedelmi vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság - tette hozzá. A szóvivő elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint a cég fiktív számlákkal alátámasztva szállított ki, eddig nem tisztázott eredetű számítógép alkatrészeket egy román cég megrendelésére Szerbiába, vámszabad területre. Az áru el sem hagyta a vámudvart, vagyis nem vámkezelték le Szerbiában és beérkezése után azonnal, vagy másnap visszaszállították Magyarországra, egy az USA-ban bejegyzett offshore cég megrendelése alapján. Vagyis a cég fiktív számlák alapján, meg nem valósult export után igényelte vissza az áfát - ismertette a gyanút az ügyész.

Arról is beszámolt, hogy ugyanezt az árut, később az amerikai cég Romániába exportálta egy másik román cég megrendelésére. Ez utóbbi lépés okának kiderítése még a nyomozás feladata - tette hozzá.

A fiktív számlákat kiállító cégek vezetőit ugyancsak csalással gyanúsítja a pénzügyőrség, egyikük jelenleg is bujkál a hatóságok elől. A vámeljárást intéző cég tulajdonosát is bűncselekménnyel gyanúsítják a hatóságok - mondta Konkoly Thege László.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink