hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulékkedvezmény, számlakiállítás és iskolakezdési támogatás

  • adozona.hu

Be kell-e léptetni az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott pályakezdőt valamelyik magán-nyugdíjpénztárba? Jár-e járulékkedvezmény a 4 órában foglalkoztatott regisztrált munkanélküli után? Negyedéves áfás vállalkozó több hetet is felölelő szolgáltatás nyújtása esetén írhat-e azonos időpontot a számla teljesítésére és keltére? Határozott idejű foglalkoztatottaknak adható-e iskolakezdési támogatás adómentesen? Kérdezzen Ön is!

1. Évekig külföldön dolgoztam, most tervezem a hazaköltözést. Szeretném tudni, mi lesz a sorsa a külföldön befizetett nyugdíjjárulékomnak. Mit tudok kezdeni vele?
A kérdés pontosítását követően választ a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság tud adni. (A válaszhoz több dolgot is tisztázni kell: például hogy melyik országban és mennyi időn keresztül történt a nyugdíjjárulék-fizetés, a befizetésre a kötelező társadalombiztosítás rendszerén belül, vagy önkéntes biztosítás formájában került -e sor.)


2. Be kell-e léptetni az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott, "pályakezdőnek minősülő" dolgozót valamelyik magán-nyugdíjpénztárba?
Igen. A pályakezdőnek minősülő alkalmi munkavállaló az első alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásától számított 15 napon belül köteles az általa választott magánnyugdíj-pénztárba belépni.


3. Egyéni vállalkozó vagyok, feleségem regisztrált munkanélküli. Ha 4 órában foglalkoztatom, jár-e cégemnek a regisztrált munkanélküliek járulékkedvezménye?
Az álláskeresők mikro-, kis- és középvállalkozásnál, valamint civil szervezetnél történő foglalkoztatási támogatásáról szóló rendelkezések alapján - amennyiben az egyéb feltételek is érvényesülnek - csak a 2006. január 1. és december 31. között megkezdett foglalkoztatások esetében van lehetőség járulékkedvezmény igénybevételére. A munkáltató ezt a kedvezményt legfeljebb a foglalkoztatás megkezdésétől számított egy évig veheti igénybe. 

Abban az esetben, ha a foglalkoztatási jogviszony még nem jött létre, a tartósan álláskereső személy - a törvényben meghatározott feltételek esetén - Start Plusz vagy Start Extra kártyára lehet jogosult, amely a foglalkoztatót járulékkedvezmény érvényesítésére jogosítja.


4. Írhat-e a számla keltével azonos dátumot a teljesítés időpontjára a negyedéves áfás vállalkozó, ha a munkafolyamat eltarthat több hétig is?
A kérdésből nem derül ki a szolgáltatás pontos tartalma, így a teljesítési időpont meghatározására pontos válasz nem adható. Ugyanakkor abból, hogy az adózó által végzett szolgáltatás teljesítése több hetes munkafolyamatot ölel föl, arra lehet következtetni, hogy a teljesítés időpontja nagy valószínűséggel nem egyezik meg a számla keltével. Alapvetően a teljesítés időpontja a szolgáltatás befejeztének napja, de a szolgáltatás jellegétől (speciális szabályok), illetve a megkötött szerződéstől függően ettől el lehet térni.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény (áfatörvény) úgy rendelkezik, hogy az adófizetési kötelezettség a teljesítés, illetve a részteljesítés időpontjában keletkezik. Ha a törvény rendelkezéseiből más nem következik, a teljesítés időpontjának megállapítására a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) rendelkezéseit kell alkalmazni. Mivel az áfa-törvény nagyon sok esetben eltér a Ptk. rendelkezéseitől, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendszerint az áfatörvény szabályait kell alkalmazni (pl. bérbeadás, újság-előfizetés, ingatlannal összefüggő szolgáltatás, építési szerződés, fuvarozás stb. esetén). Amit az áfatörvény külön nem szabályoz, arra a Ptk. szabályai az irányadóak.


5. Cégünk parkgondozással foglalkozik, ami idénymunka. Dolgozóink nagy részét a nyári időszakra szóló határozott idejű szerződéssel foglalkoztatjuk, s szeretnénk segítséget nyújtani nekik gyermekeik beiskolázásában. Szabályosan járunk-e el, ha az adómentesen adható keret felét adjuk nekik?
Ha az alábbiakban ismertetett feltételek teljesülnek: igen, mert az adómentességnek nem feltétele az, hogy a munkaviszony határozatlan idejű legyen, illetve hogy a munkáltató a maximális összegű támogatást adja. Adómentes iskolakezdési támogatást a munkáltató a munkavállaló gyermekének a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül, gyermekenként legfeljebb évi 20 ezer forintig adhat. A juttatás adómentességéhez szükséges, hogy a cég az alkalmazottakkal a juttatás időpontjában munkaszerződésben álljon. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a támogatás összege az adózó adóköteles jövedelmének minősül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink