hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU: nem emelkedik az alkoholos italok jövedéki minimáladója

  • MTI

Elutasította az Európai Parlament szerdán az Európai Bizottság tervezetét, amely az inflációhoz igazodva megemelte volna az alkoholos italokra kivetett jövedéki adó szintjét.

Az EP 198 igen, 355 nem, 39 tartózkodó szavazattal visszautalta a parlamenti szakbizottságba a tervezetet. (Az EP konzultatív jogkörrel bír az adózási kérdésekben. Ennek szabályai előírják, hogy amennyiben a képviselők a javaslat ellen szavaznak, és a bizottság nem vonja vissza azt, a szöveg visszakerül a parlamenti szakbizottságba - emlékeztetett az EP sajtószolgálata.) 

A néppárti jelentéstevő, a luxemburgi Astrid Lulling egyébként azt is javasolta, hogy teljesen el kellene törölni a minimálisan előírt jövedékiadó-szinteket. Az EU akkori tizenkét tagja még 1992-ben határozott meg jövedékiadó-minimumot az alkoholtartalmú italokra (a bor kivételével). A cél az volt, hogy csökkentsék az alkoholtermékek piacának az eltérő nemzeti szabályozásokból fakadó torzulását. A bizottsági javaslat szerint most az inflációt figyelembe véve emelni kellene az adó minimális mértékét. A képviselők viszont ehelyett arra ösztönöznék az átlagosnál magasabb adót szedő tagállamokat, hogy fagyasszák be az adószintet, majd fokozatosan csökkentsék azt, miközben az átlagnál kevesebbet kivető országok emelnék a jövedéki adót.

A plenáris parlamenti vitában - még a szavazás előtt - a néppárti frakció nevében szólalt fel Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ). Szerinte "filozófiaváltásra van szükség a jövedéki adó terén, a minimumszint euróban történő meghatározása semmit sem javít a konvergencia helyzetén. Vagyis csak a célt nem éri el." A képviselő azt mondta, a bizottság javaslata újabb kötelező inflációs terheket rakna a tagállamok nyakába, és ez veszélyeztethetné az euró-bevezetés feltételeinek teljesítését is. Közvetve is a hirdetett céllal ellentétes hatású a brüsszeli bizottság javaslata, hiszen miközben az italozás visszaszorítását használja ürügyként, valójában az alacsony fizetések miatt növeli a feketegazdaság, a bűnözés és az italpancsolás arányát. Az igazi népegészségügyi veszélyt éppen a brüsszeli bizottság adóemelése okozná - mondtat Becsey.

A képviselő azt állította, hogy "a sör és a tömény termékek, valamint az alkoholszármazékok minimáladójának emelése a bornál is hasonló szabályozást készít elő". Ez ősi európai termelési kultúrát sújt - tette hozzá.

Becsey Zsolt azt javasolná inkább, hogy a kötelező és központi európai uniós minimáladó-emelés helyett a tagállamok inkább önként vállalják magatartási kódexben, hogy az alkoholtermékek jövedéki adószintjének szabályozásakor ezután az uniós középérték felé tartanak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink