hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb adóslistát tett közzé az APEH

  • MTI

Az első negyedév végén, március 31-én 1908 magánszemélynek (egyéni vállalkozónak) volt 180 napon túl, folyamatosan 10 millió forintot meghaladó adótartozása és 476 egyéb adózónak 180 napon túl, folyamatosan 100 millió forintot meghaladó adótartozása - derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett új adóslistákból.

Az adóhatóság ezután már nem csak azoknak az adózóknak az adatait teszi közzé negyedévente, akiknél az előző periódusban jogerős határozatban jelentős összegű - a magánszemélyek esetében 10 millió forint feletti, egyéb adózók esetében 100 millió forint feletti - adóhiányt állapított meg, és akik fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre, hanem azokét is, akiknek az adótartozása 180 napon túl folyamatosan meghaladta az említett összegeket.

A honlapra felkerült első listák csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a nem magánszemély adózók esetében az azonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem lehet megtudni belőlük. Ez mégis fontos információ az érintett személyek, illetve cégek likviditásáról, a velük üzletkötést tervezők ennek ismeretében megalapozottabban dönthetnek az együttműködésről. A céges listán egyébként rendkívül sok a felszámolás alatt álló társaság, a magánszemélyek listáján pedig közismert nevek is láthatóak (hacsak nem névazonosságról van szó).

Egyes cégek, illetve személyek egyébként az átlagember számára elképzelhetetlenül nagy összegekkel tartoznak az adóhatóságnak. Az APEH az első negyedévben például három cégnél is 1 milliárd forint feletti adóhiányt állapított meg (a csúcs 1,654 milliárd forint volt), további kilenc cégnél pedig 500 millió forint felettit, míg a magánszemélyek körében 136,8 millió forint adóval "lógott" a csúcstartó.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink