hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfacsalás: lohol az EU a pénze után

  • Szabó Zsuzsanna

Hiába a nagy központi adatbázis, az Európai Uniót évente mintegy 50 milliárd euróval rövidítik meg az áfacsalók. Brüsszel egyre komolyabb erőfeszítéseket tesz ennek visszaszorítására, de vajon be lehet zárni a kiskapukat?



Eddig ugyan nem igazán lehetett hallani áfacsalással kapcsolatos, nagy volumenű ügyletek leleplezéséről Magyarországon, ám a közelmúltban két nagyobb fogásról is beszámolt a sajtó. Az egyik esetben a vám- és pénzügyőrség közlése szerint az elkövetők 8500 tonna élelmiszert hoztak be az országba Távol-Keletről és azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az Unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül egy alapítványnak – nevezetesen az Egy-Másért Alapítványnak – engedték volna át, így vám- és áfamentesen kezeltetve azokat. Ezeket az árukat azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, azokat több magyarországi üzletlánc javára értékesítette és ilymódon 1,22 milliárd forint vámot, illetve áfát nem fizettek be az uniós csatlakozás óta lefolytatott ügyleteik után.

A másik esetben több mint 250 millió forintos adócsalást derített fel a Vám- és Pénzügyőrség Veszprém megyében, ahol az elkövetők egy gazdasági tevékenységet nem folytató társaság nevében 2004. óta 3,5 millió euró értékben importáltak személygépkocsikat Magyarországra úgy, hogy 280 behozott gépkocsi után nem fizette meg a regisztrációs adót és az általános forgalmi adót nem.

Az Európai Unió tagországainak évente 50-60 milliárd euró kárt okoz az áfa-, vagy más néven körhintacsalás, ahol szándékos, adóelkerülési céllal hoznak létre értékesítési láncolatokat. A cél a lánc utolsó eleménél a beszerzés utáni áfa visszaigénylése amellett, hogy az értékesítő adófizetési kötelezettségét nem teljesíti (például megszűnik a cég), vagy az olyan ügyletek, amelyeknél a láncértékesítés valamennyi bizonylata fiktív. Vagyis mögötte egyáltalán nincs gazdasági esemény. Az EU minden lehetőséget igyekszik megragadni ennek visszaszorítására, de az esetek többségében az ilyen módon lecsapolt összegek rohamosan növekvő mutatója arra enged következtetni, hogy mindezt nem sok sikerrel teszi. 

A teljes cikket olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony, bejelentés

Széles Imre

tb-szakértő

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink