hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Teljességi nyilatkozat a vagyonosodási vizsgálatoknál

  • Szabó Zsuzsanna

A vagyonosodási vizsgálatok során a legújabb gyakorlat szerint az adózónak nyilatkoznia kell arról, hogy a vizsgálathoz kapcsolódó összes iratanyagát átadta az adóhatóságnak. Erre a nyilatkozatra válaszolni az Adózóna szakértője szerint értelmetlen, ám az APEH véleményéből úgy tűnik érdemes. Mit közöljünk akkor az adóhivatallal?

Bizonyítási teher
Az adóigazgatási eljárásban foglaltak szerint a jogerős adóhatósági határozatig (értendő akár I. akár II fokú adóhatósági határozat) élni lehet a bizonyítás és a bizonyíték benyújtásának jogával. Ezt semmilyen adóhatósági intézkedés nem zárhatja ki.
A vagyonosodási vizsgálat során kért teljességi nyilatkozatra válaszolni majdhogynem értelmetlen – véli dr. Marosi Andrea, egykori APEH-revizor. Az adózót ugyanis mint magánszemélyt vizsgálják, ezért ő nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá. Ebből következően pedig iratmegőrzési kötelezettsége csak a bevallás alapjául szolgáló iratokra terjed ki. 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az adózóna kérdésére megerősítette, hogy az adózó valóban nem köteles nyilatkozatot tenni, de – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 51. § (1) bekezdése alapján – amennyiben a kért adatot nem közli, a hatóság a meglévő adatok alapján dönt. 

Ez pedig akár rosszabbul is elsülhet. Amennyiben mondjuk az adóhatóság úgy véli, hogy az adózó vagyongyarapodásával és az életvitelére fordított kiadásaival nincs arányban az adómentes, a bevallott és a bevallási kötelezettség alá nem eső, ám megszerzett jövedelmének együttes összege, becsléssel állapítja meg az adó alapját is. Ilyenkor - tekintettel az ismert és adóztatott jövedelmekre is - az adóhatóságnak azt kell megbecsülnie, hogy a magánszemélynek milyen összegű jövedelemre volt szüksége a vagyongyarapodásra és az életvitel fedezetére. 

Ez esetben viszont megfordul - az addigi adóhatóságot kötelező - bizonyítási teher és a továbbiakban az adózót terheli az ellenbizonyítás kényszere. Vagyis az adózónak kell hitelt érdemlően bizonyítania és azt alátámasztania, hogy adózott vagy adómentes forrásból történt a vagyongyarapodása – hangsúlyozta kérdésünkre az APEH.
 

A helyzet viszont mégsem annyira siralmas. Információink szerint ugyanis a vagyonosodási nyilatkozatban, a megélhetésre fordított összegeket firtató kérdésnél elég a KSH szerint megállapított létminimumértékekkel számolni, ugyanis az adóhivatal ezt veszi alapul.

Emellett arra is felhívta a figyelmet a hivatal, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a magánszemélynek nyilván kell tartania minden olyan adatot, amely az adókötelezettsége teljesítéséhez és a teljesítés ellenőrzéséhez szükséges. Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) pedig előírja, hogy az iratokat az adózónak - a nyilvántartás módjától függetlenül - az adó megállapításához való jog elévüléséig, a halasztott adó esetén a halasztott adó esedékessége naptári évének utolsó napjától számított 5 évig kell megőriznie.

Meg kell őriznie például azokat a dokumentumokat, amelyek a különböző összevonás alá eső jövedelmeinek kifizetéseivel vagy az elkülönülten adózó jövedelmeivel vannak kapcsolatban. Elvesztésük esetén a dokumentumokat az adózó utólagosan beszerezheti, ami nemcsak, hogy feltétlenül szükséges, de a magánszemély érdeke is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink