hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tényleg megéri céget alapítani Szlovákiában?

  • Salgó Andrea

Egyre többen mennek szlovákiába céget alapítani. Cikkünkből megtudhatja, hogy szomszédunknál mennyibe kerül céget alapítani, milyen papírok szükségesek egy vállalkozás bejegyzéséhez, milyen adókat kell fizetni, s milyen kedvezményekben részesülhet egy új cég.


Ami elszámolható
Elszámolható a géppel előállított nyugta is ötvenezer korona egyedi értékig, valamint a céges gépkocsi fenntartásával kapcsolatos költségek ÁFÁ-ja – így az üzemanyagé is – levonható.
Szlovákiában nem a várható társasági adó kedvezmények miatt érdemes céget alapítani, mivel ebből nincs sok - mondta Ádám Gábor, a szlovákiai cégalapítással foglalkozó Finacon-T Kft. ügyvezető igazgatója.  Az adók viszont alapvetően alacsonyabbak, mint nálunk és az adózási illetve számviteli környezet is kedvezőbb. Nincs például osztalékadó, iparűzési adó, gépkocsi regisztrációs adó. Ráadásul az itt bejelentett autót minden további nélkül használhatják az egész EU területén.

Egységesen 19 százalékos az SZJA, ÁFA és társasági adó, magyar magánszemély tisztségviselő szlovák társaságtól kapott tiszteletdíja 19 százalékkal csak Szlovákiában adózik. Ráadásul a reprezentációs kiadásokra sincsenek óriási járulékterhek, mint Magyarországon.


Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint legfeljebb a közepes és nagyvállalatoknak éri meg külföldre költözni. Arra azonban nem árt  figyelniük, hogy 3 hónapnál ne dolgozzanak többet Magyarországon, mert akkor telephelyet kell létesíteniük, és így adókötelezettségük lesz Magyarországon is. A szakértő szerint igazán azok a cégek járnak jól, akik idehaza gyártják le egy termék részeit, ám külföldön szereltetik össze. Így adókötelezettségük is a másik országban lesz. Az is előnyös lehet azonban, ha egy cégnek az ügyvezetése van csak külföldön, mert bizonyos esetekben mód van arra, hogy a két ország között megosszák az adóterheket.


Foglalkoztatási kedvezmények
Igaz ugyan, hogy a szlovák jogalkotás  két évvel ezelőtt jelentős adózási és számviteli könnyítéseket léptetett életbe, ezzel párhuzamosan azonban a kedvezmények körét és mértékét fokozatosan megkurtította. Ennek közönhetően idén megszűnt az a lehetőség, hogy a tartósan munkanélkül lévők foglalkoztatása után kedvezményeket vegyen igénybe valaki - hívta fel a figyelmet Ádám Gábor. továbbra is Lehet azonban frissen végzett gyakornokokat igényelni és foglalkoztatni. 

Erre külön kérvényt kell benyújtania a cégnek a helyileg illetékes munkaügyi hivatalhoz. A gyakornoknak viszont nem kell bért fizetni, mivel ők állami költségvetésből kapnak  egy bizonyos havi juttatást. Ráadásul a foglalkoztató cég is támogatásban részesül amiatt, hogy szakmai gyakorlatot biztosít a frissen végzett fiatalok számára. A cég számára biztosított állami támogatás 2-3 ezer korona, azaz 14-21 ezer forint között van havonta. Egyszerre több gyakornok foglalkoztatása is lehetséges, de a támogatást személyenként maximum fél évig lehet igényelni.


A számok tükrében
Tekintettel az idegen országra és az ismeretlen környezetre, célszerű korlátolt felelősségű társaság (azaz s.r.o.) alapítását elhatározni. Az s.r.o. minimális alaptőkéje 200 ezer korona, azaz durván 1,4 millió forint. Ha két tulajdonos alapítja, akkor némi illetéket meg lehet spórolni. Egy tulajdonosra eső minimális üzletrész nagysága 30 ezer korona (tehát a minimális alaptőke, azaz a 200 ezer korona) 15 százaléka.


A cég alapításához szükséges magánszemély tulajdonosok erkölcsi bizonyítványa, illetve az útlevél vagy személyi igazolvány másolata. Jogi személy és magyar magánszemély esetében egyaránt alapítói határozat a leányvállalat létrehozásáról, cégkivonat az alapító társaságról és aláírási címpéldány az alapító ügyvezetőjétől.  Pusztán a cégbejegyzéshez közel hét nap szükséges, de a teljes alapítási procedúrára legalább egy-másfél hónapot rá kell szánni.

Az alapításhoz szükséges papírok költsége Komáromban 40 ezer korona, azaz 280 ezer forint, mely a következő tételekből áll:
- 1 000 korona illeték működési engedély (ún. iparengedély) kiadásához,
- 10 000 korona cégbírósági illetékbélyeg,
- 25 000 korona ügyvédi költség,
- az erkölcsi bizonyítvány és egyéb dokumentumok fordításának költsége,
- közjegyzői díjak (aláírási címpéldány miatt).

Lépésről lépésre
A magyar szabályoktól eltérően Szlovákiában székhelyet bejelenteni csak előbérleti szerződéssel lehet egy irodahelyiségre, ahol a társaság székhelye lesz. Komáromban például évente díjazás nélkül – hacsak nincs valamilyen közeli ismerős Szlovákiában – bérleti előszerződéshez hozzájutni nem valószínű. Komáromban például 2 500-3 000/nm korona a bérleti díj rezsivel együtt. 


Az előszerződés után jöhet az ügyvédi munka, azaz a cégbírósági és egyéb papírok  elkészítése és benyújtása. Végül pedig célszerű  bankszámlát nyitni, adószámot és ÁFA azonosító számot kérni.

Fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül szükséges az alaptőkét bankszámlára befizetni. A tulajdonosok kijelölhetnek maguk között egy úgynevezett betétkezelőt, aki igazolja, hogy a tulajdonosoktól a törzsbetétek összegét átvette. Ezt az igazolást az alapítást végző ügyvéd ellenjegyzi és a cégbíróság elfogadja. Természetesen a betétkezelő jogi felelőssége, hogy a betéteket ténylegesen megkapta-e vagy sem.


Egy s.r.o. esetében mindenképpen kell egy körülbelül havi nettó 3 000 koronás könyvelési költséggel számolni. Ez alatt nem nagyon lehet kettős könyveléshez értő könyvelőt találni. Ez tehát azt jelenti, hogy egy társaság havi működési költségeire (bérletre és könyvelésre) minimálisan 5 500 koronát rá kell szánni, ami havi 40 ezer forintnak felel meg. Vagy másszóval egy társaság éves „fenntartási” költsége – figyelembe véve társaság bankszámlájának fenntartási költségét is – éves szinten körülbelül félmillió forint.

 


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink