hirdetés
További témák
Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2018

 • adozona.hu

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

hirdetés
hirdetés
Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.
Ha előfizetőnk, akkor lépjen be, ha még nem, akkor
próbálja ki 14 napos próbaidőszakunkat, és ez idő alatt érje el kötelezettségek nélkül minden fizetős szolgáltatásunkat!

A 2018-as számok tartalmából:

VálaszAdó 2018/5. 

 • Adó és számvitel a cég megszűnésekor
 • Egészségkárosodottak tb-ellátása
 • Az iparűzési adó meosztása
 • Kivások szocho-kedvezménye
 • Kérdések és válaszok

Közeledik július 1-je, amikortól bekötik a számlázóprogramokat a NAV adatbázisába. Jelenleg sok gazdálkodó a kiállított „készpénzes” számlák ellenértékét a fizetés napján a pénztárgépbe is beüti.

Kétféle számlázási gyakorlat figyelhető meg: vagy csak akkor ad számlát az eladó, amikor az mindenképpen kötelező, vagy minden esetben számlát bocsát ki, azaz nem fordul elő, hogy csak nyugtát állít ki.

A NAV-os bekötés után hogyan működhet tovább az előző gyakorlat és eljárás? Hiszen bizonyos esetekben az adóhatóságnál is duplán jelenhetnek meg a készpénzes eladások adatai: a pénztárgépből, illetve a számlázóprogramból is. Ezt a kérdést feszegeti egyik cikkünk. 

Egy másik írásunkban azt foglaljuk össze, hogy milyen számviteli és adózási, adóbevallási kötelezettségek fakadnak a cég jogutódlással vagy jogutódlás nélküli, végelszámolással vagy felszámolással történő megszűnésekor.

A VálaszAdó mostani válogatásában több cikkünk is foglalkozik a társadalombiztosítást érintő témákkal, így például ismertetjük, kinek állapítható meg megváltozott munkaképessége alapján rehabilitációs ellátás, illetve rokkantsági ellátás. Sokan találhatnak nyugdíjba menetelük időzítéséhez hasznos tanácsokat a nyugdíjtörvény valorizációs és a degressziós szabályaival foglalkozó cikkünkben.

Népszerű „Kérdések és válaszok” rovatunkban ezúttal egyebek között a személygépkocsi költségeinek elszámolásáról, az iparűzési adó megosztásáról és az egyszerűsített foglalkoztatásról szemléztünk szakértői válaszokat.

VálaszAdó 2018/4.

 • Új illetékkedvezmények
 • Adatkezelési hibák
 • Munka gyes mellett
 • Késleltetett nyugdíj
 • Kérdések és válaszok

Az otthonteremtési program keretében folyamatosan bővül a lakásszerzéshez kapcsolódó illetékkedvezményi, illetékmentességi rendszer. Január 1-jétől több változás is hatályba lépett, módosult az új lakás megszerzéséhez kapcsolódó illetékkedvezmény, valamint változott az úgynevezett cserét pótló vétel illetékkedvezménye is.

Több kérdés is felmerült a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) alatti keresőtevékenységre és tb-terhekre vonatkozóan. A kérdésekre alapozva összefoglaljuk a gyes folyósítása alatt folytatott munkaviszony és vállalkozás esetén alkalmazandó szabályokat.

Az idei tavasz minden vállalkozást érintő slágertémája kétségtelenül az, milyen feladatok megoldására kötelez a május 25-én hatályba lépő európai uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR. Tapasztalatok azt mutatják, hogy miközben a vállalkozások többsége személyes adatokat kezel, az esetek nagy részében ezt nem megfelelően teszik. Cikkünkben a munkahelyi, a marketingcélú, valamint a vállalati honlapokhoz kötődő helyes adatkezeléshez nyújtunk fogódzót.

Olvasóink továbbra is aktívan kérdezik szakértőinket, változatos témákban. Például, hogy milyen adó- és illetékfizetési kötelezettséggel jár együtt, ha egy kft. tagjai el szeretnék engedni a cég tagikölcsön-tartozását? Illetve lehet-e részletfizetést kérelmezni, ha az adóhatóság már inkasszót nyújtott be?

VálaszAdó 2018/3.

 • Figyelje ügyfélkapus, cégkapus tárhelyét!
 • Dupla bejelentési kötelezettség
 • Illeték az agráriumban
 • Áfa-visszafizetési határidő
 • Kérdések és válaszok

Idén január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt intézhető ügyek (ideértve az adóval, illetékkel, jövedékkel és vámmal kapcsolatos ügyeket) valamennyi adózó, illetve ügyfél számára teljes egészében, a teljes eljárási folyamatban elektronikus úton intézhetővé váltak. Ez azonban nemcsak könnyebbséget jelent az adózók számára, hanem kellemetlen meglepetéseket is tartogat – olvasható az ügyfélkapus, illetve a cégkapus kapcsolattartásról közölt cikkünkben. Szerzőnk figyelmeztet azokra a kockázatokra, amelyek kellő körültekintés hiányában fenyegethetik az adózókat.

Egy másik írásunkban arra adunk választ, hogy miért kell külön bejelenteni a biztosítottakat, amikor a 08-as havi bevallás minden adatot tartalmaz, ami a biztosításra vonatkozik? Cikkünkből azt is megtudhatják, mi a teendő, ha a biztosított ugyanannál a foglalkoztatónál többes jogviszonyban áll, illetve többféle munkakört tölt be.

Adatszolgáltatással foglalkozik egy másik szemlézett szakértői elemzésünk is, amely a számlázóprogramok 2018. július 1-jétől kapcsolatos tervezett részletszabályait mutatja be. Egy rövid írásban pedig egy közelgő határidőre figyelmeztetünk, miszerint március 16-áig kell a kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i) ráfordításokról nyilatkozniuk az intézményeknek és vállalkozásoknak.

Ajánló rovatunkba ezúttal az illetéktörvény agrárcélú kedvezményeiről, illetékmentességi rendelkezéseiről szóló összeállításunkat válogattuk be, tekintettel a szabályrendszer többszöri módosítására. Szintén adótörvény-változással foglalkozik az a cikkünk, amely azt boncolgatja, mikor érdemes egy ügyvédi irodának katára váltani. Együtt számolhat velünk ajánló rovatunk másik írásában is, amely a 2018-tól bevezetett turizmusfejlesztési hozzájárulás kapcsán arra keres választ: mennyivel indokolt módosítani a termékek árát az új kötelezettség miatt?

Népszerű Kérdések és válaszok rovatunkban többek között a dolgozói felmondással, a bérleti díjban elszámolt felújítási költséggel, az áfa-visszaigényléssel kapcsolatos válaszokból szemezgettünk.

VálaszAdó 2018/2.

 • Taósból kivás, katás vagy evás
 • Turizmusfejlesztési hozzájárulás és az áfa
 • Rendeletben az adóellenőrzési szabályok
 • pénzben adott béren kívüli juttatás
 • Kérdések és válaszok

A szakértőket is megdöbbentette, hogy az adóellenőrzés részletszabályait nem az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény, hanem egy szimpla kormányrendelet szabályozza. A legfontosabb eljárási szabályokat a jövőben így kénye-kedve szerint módosítgathatja a kormány, nem kell hozzá az Országgyűlés jóváhagyása. Cikkünkben részletezzük a legfontosabb rendelkezéseket.

Az év elején hatályba lépett turizmusfejlesztési hozzájárulás kapcsán felmerült a kérdés: áfaalapot képez-e az új adónem vagy sem? A NAV január közepén közzétett tájékoztatója szerint a válasz nem, szakértőnk szerint viszont egyértelműen igen, mivel a turizmusfejlesztési hozzájárulás az adózót magát és nem a vevőjét terheli.

A kisadókra vonatkozó egyre kedvezőbb adózási szabályok számos vállalkozást késztetnek arra, hogy a társasági adózás helyett a kisvállalati adózást (kiva) vagy a kisadózók tételes adóját (kata) válasszák, és még mindig sokak találják vonzónak a kifutópályán stagnáló egyszerűsített vállalkozói adót (eva) is. Cikkünkben részletezzük a kisadók választására jogosultak körére, az átlépéssel kapcsolatos tennivalókra, a megszűnő adóval történő elszámolásra, valamint a választás módjára vonatkozó szabályokat.

Összeszedtük, hogy az egyes jogszabályok milyen előírásokat tartalmaznak a cégek közötti, továbbá a cégek és magánszemélyek viszonylatában adott/kapott kölcsönökre.

VálaszAdó 2018/1.

 • Új év, új adószabályok
 • Kiván innen, kiván túl
 • Tb-terhek 2018-ban
 • Alanyi mentesség az áfában
 • Kérdések és válaszok

A 2018-as év sem úszható meg az adójogszabályok újratanulása nélkül, hiszen például az adózás rendjéről szóló korábbi törvény helyébe három új jogszabály lépett, továbbá a régi kódexből egy sor passzust az anyagi adótörvényekbe pakoltak át a jogalkotók. E változásokat és új szabályokat Ajánló rovatunkban szereplő írásaink segítségével ismételhetik át olvasóink.

Számos könnyítést hoztak a kisvállalati adózásra vonatkozó előírások, ezekről is közlünk mostani kiadványunkban egy összefoglalót. A cikkből kiderül az is, hogy milyen fontos szempontokra kell figyelniük azoknak, akik belépnek a kivába, illetve akik helyette egy másik adózási formát választanak.

Sok adózót érint az általános forgalmi adó alanyi mentesség értékhatárának átlépése. Nekik ad fogódzót egyik írásunk ahhoz, hogy megvizsgálhassák, milyen tételeket kell beszámítani a – 2018-ban változatlanul évi 8 millió forintos – limitbe.

Év elején sokaknak okozott bosszúságot a hatóságokkal való kapcsolattartás új intézménye, a cégkapu, amelyről jócskán jelentek meg egymásnak ellentmondó információk. Ebből a megfontolásból közöljük a BM közleményét, amelyből az is kiderül, hogy az adóhivatali kapcsolatokban 2018-ban még nem kötelező a cégkapu használata.

Népszerű Kérdések és válaszok rovatunkban szintén sokakat érintő témákat boncolgatnak szakértőink.

Ha előfizetőnk, lépjen be!

Ha most fizet elő, garantáltan megkapja a HVG Extra Business és HVG Extra Pszichológia egy-egy számát, ezen kívül részt vehet a sorsoláson, amelyen wellnesshétvégét és Kern András zenés estjére nyerhet két jegyet! Az akció feltételei a 2018. április 26-tól 2018. május 31-ig megrendelt, és 2018. június 8-ig befizetett előfizetésekre vonatkoznak.
Részletek »

* A termékek külön megvásárlása esetén fizetendő ár.
** Az Adózóna.hu előfizetése után három személynek jár 2-2 kreditpont, amelyet elszámolhat a szakképzésébe. A kreditpontok kedvezettjeinek nevét és regisztrációs számát a rendeléskor megadott adatokkal a befizetés után kiküldött számlán tüntetjük fel.


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
hirdetés

Kérdések és válaszok

Ingatlan – 5 százalékos áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5% áfa építőiparban

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Közösségi termékértékesítés számlatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2018 május
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés
FONTOS JOGSZABÁLYOK
 1. KATA és KIVA 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról
 2. Art. 2003. évi . XCII. törvény
 3. Áfa 2007. évi CXXVII. törvény
 4. Áht. 1992. évi XXXVIII. törvény
 5. EHO tv. 1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról
 6. Ekho tv. 2005. évi CXX. törvény az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról
 7. EVA tv. 2002. évi XLIII. törvény az egyszerűsített vállalkozói adóról
 8. Helyi adó tv. 1990. évi C. törvény a helyi adókról
 9. Itv. 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
 10. Jöt. 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól
 11. Rega. tv. 2003. évi CX. törvény a regisztrációs adóról
 12. Szakhoz. tv. 2003. évi LXXXVI. törvény a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról
 13. Számv. tv. 2000. évi C. törvény a számvitelről
 14. Szja 1995. évi CXVII. törvény
 15. Szlarend 24/1995 PM rendelet
 16. Tao tv. 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról
 17. Tbj. 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről
 18. Tbj. vhr. 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelet a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény végrehajtásáról
 19. Tny. 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
 20. Tny. vhr. 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X