Szochokedvezmény-kalkulátor 2018

Készítette: Adózóna.hu
Aktuális időállapot: Mi ez?
Segíthetünk?

Megnevezés

1. verzió

2. verzió

3. verzió

 

Forint

Munkavállaló bruttó bérjövedelme

Munkavállaló heti munkaidejének hossza

Megnevezés

1. verzió

2. verzió

3. verzió

 

Forint

Használati útmutató

A kalkulátor egyszerre három különböző havi bruttó jövedelemhez kiszámolja a szociális hozzájárulási adóból leírható különféle adókedvezményeket. Így az egyéb feltételek teljesítése mellett össze lehet hasonlítani, hogy melyiket célszerű igénybe venni.

Kapcsolódó jogszabály(ok):

A kalkulátor – két esetet kivéve – a fogalomtárban meghatározott munkaviszonyban állókra számolja ki a bruttó jövedelem alapján igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezményt.i.

Fogalommagyarázat

Kivételek:
– A megváltozott munkaképességű vállalkozók és munkavállalók utáni kedvezmény, mind munkaviszony, mind az egyéni vállalkozó, mind a társas vállalkozás esetén igénybe vehető. A munkáltató a munkavállaló után, az egyéni vállalkozó saját maga után, míg a társas vállalkozó a tag után fizetendő szociális hozzájárulási adóból érvényesítheti a kedvezményt, ha a jogosultsági feltételek fennállnak. – A másik kivétel az önkormányzati közfoglalkoztatás. A közfoglalkoztatót a közfoglalkoztatási jogviszonyban történő foglalkoztatás esetén a szociális hozzájárulási adóból kedvezmény illeti meg. A kedvezmény a bruttó közfoglalkoztatási bér után érvényesíthető. A kalkulátor teljes munkaidőre, illetve részmunkaidőre fizetendő bérekre számolja ki a kedvezményeket. Ehhez a heti munkaidejének a hosszát szükséges megadni. A heti munkaideje hossza a megadására azért van szükség, mert a kedvezmény mértéke függ tőle. Kivétel az anyasági ellátásról munkába visszatérők kedvezménye, a Karrier Híd kedvezmény, a megváltozott munkaképességű személyek valamint a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény, ahol az érvényesíthető összege nem függ attól, hogy a foglalkoztatás teljes vagy részmunkaidőben történik. A kalkulátorba három bruttó jövedelem írható be és a három jövedelem kapcsán összehasonlítható az igénybe vehető kedvezmények mértéke. Ha egy jogviszony alapján több különböző típusú szociális hozzájárulási adókedvezmény is érvényesíthető, azok nem vonhatók össze. Ebben az esetben a munkáltató választhatja, hogy melyik kedvezményt szeretne érvényesíteni. Ha a kifizető költségvetési szerv 2015. január 1-jétől nem veheti igénybe: – a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezményt; – a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető adókedvezményt; – a tartósan álláskereső személyek után érvényesíthető adókedvezményt; – a gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben vagy gyermeknevelési támogatásban részesülő munkavállaló után érvényesíthető adókedvezményt; - mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezményt.

Munkaviszony:
• a munka törvénykönyvében meghatározott munkaviszony, • a közalkalmazotti jogviszony, • a közszolgálati jogviszony, • a kormányzati szolgálati viszony, • a bírósági jogviszony, • az igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszony, • az ügyészségi szolgálati jogviszony, • a hivatásos nevelőszülői jogviszony helyébe lépett a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, • az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony, • a közfoglalkoztatási jogviszony, • a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, az Országgyűlési Őrség, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagjának e jogviszonya, • a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagjának e jogviszonya, • a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona e jogviszonya, • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott hallgatói munkaszerződés alapján létrejött munkaviszony, • Független Rendészeti Panasztestület tagjának e jogviszonya, •külföldi jog alapján fennálló jogviszony, amely alapján a munkát Magyarország vagy a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló közösségi rendelet hatálya alá tartozó másik tagállam területén végzik.

Kapcsolódó tartalom

Általános információ

Az Adózóna kalkulátorok célja, hogy gyors segítséget nyújtsanak a mindennapi munka során gyakran felmerülő számítási kérdésekben.

A kalkulátorok általános helyzeteket vesznek alapul, ezért tájékoztató jellegűek. A speciális esetek általánostól eltérő körülményeit nem tudják figyelembe venni, ezért a számított értékek egyes esetekben minimális eltérést mutathatnak a minden körülménnyel kalkuláló számításokhoz képest.

A kalkulátorok használata ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha már regisztrált felhasználónk, kérjük, jelentkezzen be, ellenkező esetben regisztráljon most.

 

Előfizetői funkciók:

A kalkulátorok számításait előfizetőink elmenthetik és továbbküldhetik, ami lehetővé teszi, hogy a különböző számítási variációkat üzleti partnerek illetve döntéshozók felé továbbítsák, azokat összevessék, archiválják.

Előfizetőink használhatják a kalkulátorokat korábbi időállapotokban is.

 

Számítás:

A kalkulátor az Ön által bevitt adatokkal számol.

Az adatokat a szürke alapú mezőkbe tudja bevinni egész számokra kerekítve. Az értékeket a sorok végén szereplő mértékegységekben kell megadnia.

A narancssárga alapú mezők nem kattinthatók, nem tölthetők vagy változtathatók, ezeknek az értékeit automatikusan fogja megadni a kalkulátor.

Ha beírt minden szükséges adatot, és kiválasztott minden szükséges változót, kattintson a „Számol” gombra. Ekkor a gomb alatt lenyíló mezőkben megjelennek a kalkulátor által számított értékek.

Egyes kalkulátoraink előszámításokat is végeznek, amelynek alapján Önnek további beállításokra van lehetősége. Ebben az esetben a számítás menete a következő:

  1. Adja meg az alapadatokat és/vagy változókat
  2. Kattintson az első „Számol” gombra
  3. Adja meg a további adatokat és/vagy változókat
  4. Kattintson a következő „Számol” gombra

 

Eredmény mentése és továbbküldése:

  1. Kattintson a számítások alatt található „Eredmény mentése” gombra.

A kalkulátorok eredményeit csak Adózóna előfizetők tudják elmenteni, és igény szerint továbbküldeni.

Ha Ön még nem előfizetőnk, de szeretné kipróbálni az „Eredmény mentése” funkciót, akkor regisztrálhat a 14 napos próbaolvasásra. Ennek megrendelésekor kérem, vegye figyelembe, hogy egy email címről csak egyszer élhet a 14 napos próba lehetőségével.

Az „Eredmény mentése” gombra kattintva a továbbiakban a felugró „Mentés” és „Mégse” gombokkal tud továbbnavigálni:

  1. A „Mégse” gombbal mentés nélkül tud visszalépni a kalkulátorhoz.
  2. A „Mentés” gombra kattintva a kalkulációt elmenti az Adózóna oldalon, amelyet az ekkor megjelenő „Mentett eredményeim” mezőből a későbbiekben is elő tud hívni. A számítások az adott kalkulátornál tekinthetők meg a következő formátumban: EKHO kalkulátor 2013 (2014.04.24., 16:31).

Kérjük, amennyiben több számítást szeretne menteni egy kalkulátornál, akkor azoknak válasszon eltérő elnevezést, mert azonos néven nem menthető több kalkulátor.

  1. Amennyiben később szeretné újra megnézni az itt elmentett eredményeket, kattintson a érintett sorban a „visszatölt” gombra, ekkor az adatok ismét megtekinthetőek lesznek a kalkulátorban.

A mentett eredmények visszatöltésekor győződjön meg róla, hogy a mentésnek megfelelő időállapotú kalkulátor verzión áll az oldalon, mert a mentett eredmények csak az akkori kalkulátor verziókba tölthetők vissza megfelelően. (Ld. következő pontot is.)

  1. A mentett számítás sorában lévő „töröl” gombbal törli a listából a mentett számítást.
  2. Ha a számítást el szeretné küldeni a levelezőfiókjába, akkor kattintson a mentett kalkulátor mellett a továbbküldés ikonjára (levél). A felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. A kalkulátor a küldemény csatolmánya lesz.

 

Korábbi időállapotok használata:

Előfizetőink számára egyes kalkulátorok elérhetők korábbi időállapotokban is. Ennek az az előnye, hogy akár korábbi évek előírásainak megfelelően is el tudják készíteni a kívánt számításokat.

Ahhoz, hogy korábbi időállapotban tudjon számítást végezni, válassza ki a kalkulátor címe alatt jobbra található „Aktuális időállapot:” legördülő menüből azt az időállapotot, amelyet használni szeretne, majd a szokott módon írja be a szükséges adatokat, és végezze el a számítást.

Az egyes kalkulátorok mellett csak abban az esetben érhetők el korábbi időállapotok, amennyiben az létezett az Adozona.hu oldalon már korábbi állapotában is.
A kalkulátoroknak akkor nincsenek korábbi időállapotai, ha a kalkulátornak nem volt korábbi verziója, vagy időközben olyan mértékű szerkezeti változáson esett át, hogy a két kalkulátor eredményei már nehezen lennének összehasonlíthatók.

Hibajelentés:

Ha a kalkulátor működésében vagy számításában hibát észlel, lehetősége van arra, hogy erről hibaüzenetben értesítsen bennünket.

A „Hibajelentés” funkció csak abban az esetben működik, ha az Ön gépén van beállítva alapértelmezett levelező fiók. Ha a „Hibajelentés” gombra kattint, felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. Az üzenetében kérjük, írja le, hogy milyen hibát talált a kalkulátor működésében, hogy azt a lehető leggyorsabban ellenőrizhessük. Az üzenet elküldése után szerkesztőségünk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ha nincs beállítva a gépén alapértelmezett levelező, az automatikus Hibajelentés funkció nem fog működni. Észrevételeit a kalkulátor működésével kapcsolatban természetesen így is várjuk, amelyeket ebben az esetben kérjük, az adozona@adozona.hu címre küldjön el. Levelében jelezze, hogy mely kalkulátorral és milyen jellegű hibát tapasztalt. Segítségét köszönjük!

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
Ajánlat
Ajánló
Kalkulátorok
További kalkulátorok »

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X